lördag, mars 10, 2007

Min ryggrad på röntgenbilder


Den vänstra bilden är min krök innan operationen, 55 grader Cobb. Nu syns det lite dåligt kanske, men lite ser man ju. Den högra bilden är min krök efter operationen (där ser ni också metallstagen), 17 grader Cobb.

Jag vill tillägga att gränsen för skolios går vid 10 grader och det är så pass rakt att knappt en skoliosläkare ser det utanpå kroppen.

Jag är opererad i L3-T11, vilket betyder från tredje lumbalkotan (ländryggskotan) till elfte thoralkalkotan (bröstryggskotan), vilket är i fem kotor.

1 vecka och 3 dagar efter op

11 kommentarer:

  1. Oj vilken skillnad. Ska metallstagen sitta kvar eller är det tänkt att du ska ta bort dom i framtiden? Fast har du inga problem av dom är det väl onödigt med en operation för att ta brt dom antar jag.

    SvaraRadera
  2. Therese: Metallstagen ska sitta kvar. De håller liksom ryggraden på plats. Ser man bilderna på nära håll (har dem på A4-papper) så ser man att det är som skruvar in i ryggraden. Men sedan är det också taget revben som man skurit itu i flisor eller något (inte säker på hur det exakt är gjort) stabiliserar upp skelettet, så OM jag skulle få någon infektion eller så och måste ta bort metallstagen, så ska ryggraden hålla sig upprätt ändå tack vare revbenet man tagit och satt dit. Det är helt fantastiskt vad de kan åstadkomma!

    SvaraRadera
  3. wow! vilken skilnad! GRATTIS GUMMAN!

    SvaraRadera
  4. Det blev en jäkla skillnad!!!

    SvaraRadera
  5. En jäkla skillnad, ja. :) Jag kommer att visa före- och efterbilder på kroppen senare också, ska bara ta bort agrifferna ("stygnen") och bli lite snyggare runt ärret först, sen ska ni få se vilken sjuk snygg skillnad det är utanpå också!

    SvaraRadera
  6. vilken skillnad :) gud va roligt :D Nu längtar jag till ja också kan bli så rak :)

    SvaraRadera
  7. Oh.. My.. God! Snacka om tydlig skillnad. Helt otroligt vad vi i vår tid faktiskt kan göra med kroppen och samtidigt få det att fungera!
    Johanna, du är ju i princip rak! :D

    SvaraRadera
  8. Oh vad snyggt! Vilken skillnad det blev nu.. att gå från 55 grader till 17 grader är verkligen inte illa! Det är ju skitbra! :)

    Hur många kotor stelopererade du? Det ser ut som 5-6..? Hur långa är metallstagen (om du vet)? Är lite nyfiken.. :)

    (PS. jag blev väldigt inspirerad av din blogg här så jag har startat en egen nu inför operationen. Du är välkommen att titta förbi där sen om du har lust!)

    SvaraRadera
  9. Gud vilken skillnad! Har ju själv skolios, S-krök (48 resp. 53,2 grader) och jag hoppas också på en rak rygg i höst. Visste inte att det kan bli såhär bra dock. Kommer däremot få steloperera en lite längre bit med tanke på att jag har 2 krökar. Härligt att det ser så fint ut för dig! Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  10. Elin: Jag förstår att du längtar. Just nu är det jobbigt med smärta och stelhet, men det blir ju bättre och när det är bra kommer jag nog vara väldigt glad över att ha det överstökat och ha en snygg kropp!

    Linn: Visst är det helt fantastiskt vad läkarna kan åstadkomma?! Och människokroppen är fascinerande. Jag vet, jag är NÄSTAN rak... 17 grader är ingenting, på riktigt alltså.

    Carro: Det är fem kotor som är "tillfixade". Jag vet inte hur långa stagen är... jag fick se dem på riktigt på en konstgjord ryggrad, och pjaa... svårt att säga, men... nä, jag vågar inte chansa. 3 cm långa kanske? Kul att du startat en egen blogg, jag ska kika in där!

    Anna: Jag vågade knappt hoppas på att det skulle bli såhär bra. Men jag hade en väldigt mjuk och medgörlig kropp som var lätt att böja.

    SvaraRadera
  11. vilken skillnad :)
    min rygg kommer nog går ner till 20 grader efter oprationen sa läkarn, så få hoppas det :D

    SvaraRadera